Ενσωματώνει: α) τις απαιτήσεις του Haccp, β) τις νομοθετικές απαιτήσεις, γ) τις γενικές αρχές συστημάτων διαχείριση, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύστημα ασφάλειας τροφίμων.
Τα σημαντικότερα οφέλη για την επιχείρηση από την πιστοποίηση κατά ISO 22000 είναι:
- η τεκμηρίωση της συμμόρφωσης με την σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία
- η εναρμόνιση με κοινά αποδεκτές πρακτικές παραγωγής τροφίμων
- η μείωση των αστοχιών και ο εντοπισμός των εσφαλμένων πρακτικών
- η ετοιμότητα της επιχείρησης στην αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων
- το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών για τα προϊόντα της επιχείρησης
- η συνεχής βελτίωση της επιχείρησης
- το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Το Σχήμα FSSC 22000 – Food Safety System Certification 22000 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σχήμα Πιστοποίησης για Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, που διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός Ολλανδικός Οργανισμός Foundation for Food Safety Certification.
Βασίζεται στο διεθνές πρότυπο ISO 22000, στις εκάστοτε τεχνικές προδιαγραφές για τα προαπαιτούμενα (PRPs) και στις πρόσθετες απαιτήσεις (additional requirements ) του Σχήματος.
To FSSC 22000 είναι αναγνωρισμένο από τον Oργανισμό Global Food Safety Initiative (GFSI)
Το Σχήμα FSSC 22000 αποτελείται από:
- Το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000
- Τις Τεχνικές Προδιαγραφές για τα Προαπαιτούμενα (ISO/TS 22002 series) του εκάστοτε τομέα της αλυσίδας τροφίμων, π.χ. ISO TS 22002-1: 2009, Prerequisite programmes on food safety Part 1: food manufacturing, ISO/TS 22002-4:2013, Prerequisite programmes for food safety – Part 4: Food packaging manufacturing, ISO/TS 22002-2:2013, Prerequisite programmes for food safety – Part 2: Catering, κ.λπ.
- Τις πρόσθετες απαιτήσεις (additional requirements ) του Σχήματος FSSC 22000
Η Q-LINE έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση ώστε να μπορεί να σχεδιάσει ένα αποτελεσματικό και ευέλικτο Συστήμα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του FSSC 22000 για τις ανάγκες της επιχείρησής σας, με σκοπό την πιστοποίησή του από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης
Το Σύστημα Αυτοελέγχου (HACCP), εκτός από την νομική υποχρέωση των επιχειρήσεων τροφίμων, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης κινδύνων.
Η εταιρία μας συντάσσει μελέτες HACCP καθώς και ετοιμάζει τον φάκελο με τα αρχεία που πρέπει να τηρεί κάθε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ακόμα συντάσσονται διαγράμματα ροής που είναι απαραίτητα για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το BRC GLOBAL STANDARD FOR FOOD SAFETΥ είναι Iδιωτικό Πρότυπο Πιστοποίησης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων που διαχειρίζεται ο Βρετανικός Οργανισμός Λιανεμπορίου/British Retail Consortium (BRC).
Το Πρότυπο καθορίζει τις απαιτήσεις για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη συσκευασία επεξεργασμένων τροφίμων ιδίας ετικέτας ή τροφίμων για λογαριασμό τρίτων (customer-branded), πρώτων υλών ή συστατικών τροφίμων, προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής όπως φρούτα και λαχανικά, τροφών για κατοικίδια ζώα.
To BRC είναι αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό Global Food Safety Initiative (GFSI).
Το BRC καλύπτει θέματα ασφάλειας, νομιμότητας και ποιότητας που αφορούν στα τρόφιμα παρέχοντας στην επιχείρηση ένα μέσο για την εκτίμηση του επιπέδου συμμόρφωσης της. Όλες οι επιχειρήσεις που διατηρούν πιστοποιητικά BRC, αποδεικνύουν διαμέσου του συστήματος βαθμολόγησης, στους εαυτούς τους, αλλά και στους πελάτες τους το επίπεδο συμμόρφωσης τους με τις απαιτήσεις του προτύπου. Το BRC αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους ή για τις επιχειρήσεις που αναζητούν πιο απαιτητικές αγορές για την προώθηση των προϊόντων τους.
Η Q-line έχει την τεχγογνωσία και την εμπειρία σχεδιασμού συστημάτων ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του BRC λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησης.
Το IFS (International Food Standard) αποτελεί ένα ιδιωτικό Πρότυπο πιστοποίησης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, το οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός IFS Management GmbH και έχει αναπτυχθεί από τις Ενώσεις του Γερμανικού Λιανικού Εμπορίου (HDE) και της αντίστοιχης Γαλλικής (FCD), ενώ συμμετείχαν και οι ιταλικές Ενώσεις (CONAD, COOP).
Το IFS Food μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που επεξεργάζονται τρόφιμα, ή συσκευάζουν χύμα προϊόντα διατροφής. To IFS Food είναι αναγνωρισμένο από τον Global Food Safety Initiative (GFSI).
Το IFS Food Standard απευθύνεται σε επιχειρήσεις της αλυσίδας των τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, επεξεργασία ή/και τυποποίηση τροφίμων, πλην της πρωτογενούς παραγωγής, και αποτελεί έως και σήμερα χρήσιμο εφόδιο για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους ή προμηθεύουν μεγάλες αλυσίδες λιανοπωλητών (super markets).
Η Q-line έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για το σχεδιασμό-ανάπτυξη - εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το IFS λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη της ανάγκες της επιχείρησης.